lauantai 2. kesäkuuta 2018

Nytkyn kotisivu


Nytkyn kotisivu




Vuonna 1986 perustettu Nytky on toiminut nykyisessä kokoonpanossaan vuodesta 2000.  Perusilmeeltään yhtye on kuitenkin pysynyt samanlaisena, suoraviivaisena ja yksinkertaisena äijä-triona. 

Ohjelmapolitiikan kulmakivenä ovat laulun sanat:
"Tuota en oo katunu, kun en mä nuorena nainu, eikä nyt ennää vanhanapoikana vihkipallille taivu." Laulu ja soitto lähtee koko vartalosta äänijänteitä ja soittimien kieliä säästelemättä. Kun yhtye, mikäli mahdollista, pyrkii lähelle yleisöään, täytyy tarkkailla etupenkkiläisten reaktioita äänen voimakkuuteen.

Soittimina ovat 2-rivinen haitari, mandoliini ja pimpparauta, joiden muodostama äänimaisema ei oikeastaan sähköllä vahvistamisesta parane. Niinpä Nytkyä on paras kuunnella akustisesti tupamiljöössä metrin päästä, jos vain korvat kestävät.

Ohjelmistoonsa Nytky etsii lauluja, joita ei juuri kuule muiden esittävän. Sopivia on löytynytkin mm. Varsinais-Suomen laulukirjasta ja Virtain laulukirjasta,  mutta Tampereen yliopiston kansanperinteen laitoksen äänitearkisto on Nytky-lauluille varsinainen aarteisto. Kansanperinteen laitos on yksi tiedekunnan tutkimusyksikkö.

Melodioiltaan laulut ovat yksinkertaisia, sanoissa on parhaimmillaan kielellisiä sukkeluuksia.  Rakkaudesta kertovat laulut eivät oikein yhtyeelle istu, vaan ne ovat suorastaan boikotissa.  Tämä asettaakin suuria rajoituksia laulujen valinnalle yhdessä sen seikan kanssa, että laulujen melodioiden tulisi liikkua kaksirivisen haitarin äänialasta johtuen G-duurissa tai E-mollissa ja kuitenkin laulukorkeudella. Jos rajoitukset ovat ylivoimaisia, yhtye on oppinut sulkemaan silmänsä sellaisilta tekstihairahduksilta, joissa mainitaan heiloista tai rakkaudesta.

 
Yhtyeeseen kuuluu kolme soittajaa, joiden yhteystiedot ovat:

Veikko Lahtinen, Yläne, 2-rivinen, laulu p.0500-578389 
email: veikkoa.lahtinen@gmail.com

Tero Elomaa, Kaarina, pimpparauta, laulu p. 0400-532637
email: terosgm@gmail.com

Antti Järvensivu, Virrat, mandoliini, kaksirivinen, laulu
p. 040-4122614 email: anjarven@gmail.com


NYTKYn äijien historia pähkinänkuoressa:

Antti Järvensivu, VTM (sosiaalipolitiikka)
-         Näkövammaisten Keskusliiton aikuisten aluesihteeri Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa
-         Pimee Cafe-toiminta (pimeä kahvila - näkövammaiset näkevien oppaina)
-         Sokkopingis-pelin kansainvälinen tuomari (sokeat ja näkevät pelaavat yhdessä)
-         tietotekniikka-alan asiantuntija
-         kansantanssin ohjaaja ja mestaritason pelimanni
-         Pelimannikillan puheenjohtaja

Tero Elomaa, DI, ekonomi
-         useiden yritysten, mm. pörssiyhtiöiden Elomatic Oy:n ja Etteplan Oy:n perustaja, ensimmäinen toimitusjohtaja ja toimintojen alkuunpanija
-         Varsinais-Suomen Ammattikorkeakoulun alustavan projektisuunnitelman laatija (Matti Hupposen kanssa) v. 1990
-         useita vuosia Turun yliopiston uuden teknologian projektien suunnittelijana ja vetäjänä
-         Keksijäyhdistys Turun Idea- ja Tuotesuunnittelijat ry:n monivuotinen jäsen ja  varapuheenjohtaja, Kaarinan Yrittäjät ry:n ensimmäinen sihteeri jne.

Veikko Lahtinen, FM
-         suomen kielen ja historian lehtori
-         aktiivinen kirjoittaja, kävelevä ”tietopankki”
-         pelimanni, soiton opettaja

Veikon tai Antin tuuraajana on esiintynyt Ossi Lehtimäki



Nytkyn kotisivun osoite oli ennen  http://personal.inet.fi/viihde/nytky/
mutta Telia lopetti tällaiset sivut 30.6.2018

Nytkyn CD-levyt










Levy Tuota en oo katunu on loppu, mutta levyä Ramppanpuljua voi tilata osoitteesta  terosgm@gmail.com tai numerosta 0400 532 637

Levy maksaa 10 euroa ynnä postikulut (pussi plus postimerkki). Jos tilaa useampia levyjä, postitus levyä kohti tulee halvemmaksi. Jos levy tyntuu kalliilta, hinnasta voidaan neuvotella. Tarkoitus on saada vain takaisin edes osa tuotantokustannuksista äänitys, graafinen suunnittelu, painatukset, valmistus ja kuljetus.
Myymälässä levy maksaa 17 euroa.


Nytkyn laulu ”Lammilla maantien varrella”

https://www.youtube.com/watch?v=GKtHAewtwWI

 Laulu on kulkenut Nytkyn matkassa yhtyeen alkuajoista lähtien.  Se saatiin Yläneen vanhainkodin asukkaalta.  Nyt laulun taustoihin on saatu lisäselvyyttä Kanta-Hämeessä sijaitsevalta Lammilta.

 Laulun  maininta Markkulan isännästä viittaa lammilaiseen Markkolan sukuun.  Suvun esivanhemmista löytyy venäläissyntyinen kapteeni, joka oli hyvin tummaverinen.  Niinpä nykyisenkin Markkolan miesväellä ovat parta ja hiukset suorastaan sysimustat.

 Itse laulun arveltiin olevan vankien perinnettä ja kertovan Markkolan talosta ehkä reilun sadan vuoden takaa Venäjän vallan viimeisiltä ajoilta.  Markkolan talo on ollut vankikuljetuksien etappipaikka, jossa vankikin on yöpynyt tuvassa, turvallisuuden vuoksi häkkiin suljettuna.  Niinpä syöpäläisiä pakoon ei ole päässyt.

 Laulussa mainitut tytttäret ovat luultavasti nimeltään Alina ja Lyydia.  He syntyivät 1800-luvun loppupuolella ja ovat kuolleet 1960-luvun lopulla ja haudattuina Lammin hautausmaalle. Lyydian vaiheista tiedettiin, että hän oli aikoinaan sairaanhoitajana USA:ssa ja siellä tienatuilla varoilla hankki Tampereelta omistukseensa talon, jossa oli seitsemän savupiippua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti